Analysis of family enviroment, malnutrition and feeding behavior in young children

Authors

DOI:

https://doi.org/10.55867/qual26.01

Keywords:

Malnutrition, eating behavior, diet, childhood, family environmental

Abstract

Adequate nutrition during early childhood is essential for the correct physical and mental development of boys and girls, because it prevents nutrition-related pathologies such as malnutrition or obesity. Childhood is the most important and decisive moment in life, where physical, social, psychological and cognitive development is determined in the first instance, which will be influenced by positive or negative environmental and psychosocial factors. This study was carried out with the objective of analyzing through a bibliographic review the relationship of the family environment with malnutrition and eating behavior in the preschool population. By exploring the publications of original articles, it was possible to show that malnutrition is a global health problem that requires preventive measures to generate solutions. In the analysis it was possible to identify that inadequate food consumption is not only related to pathologies, but also due to multifactorial components. Thus, as a conclusion, it was determined that a positive or negative family environment will be a factor in determining both the behavior of a boy or girl, as well as their eating behavior because the responsibility of providing nutritious and sufficient food resides in the family nucleus.

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Author Biography

Marcela García, UNIVERSIDAD IBEROAMERICANA DEL ECUADOR - UNIB.E

Marcela García es Licenciada en Nutrición graduada en la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, Máster en Dirección y Gestión sanitaria por la Universidad Internacional de la Rioja, Diplomada en nutrición avanzada por la Asociación Colombiana de Nutrición Clínica y cuenta con un postgrado en Nutrición y Cáncer por la Sociedad Argentina de Nutrición Clínica. Durante sus 9 años de trayectoria profesional en los diferentes campos de la nutrición, ha adquirido amplia experiencia en nutrición clínica y el manejo de programas de nutrición comunitaria y su implementación a nivel territorial. Actualmente es asesora nutricional de empresas privadas, capacitadora y docente de Nutrición de la Universidad Iberoamericana del Ecuador.

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Published

2023-07-07

How to Cite

Moncayo Peña, N. N. ., Vaca Tipantuña, B. L. ., & García Ulloa, M. M. V. (2023). Analysis of family enviroment, malnutrition and feeding behavior in young children. Revista Qualitas, 26(26), 001 -012. https://doi.org/10.55867/qual26.01

Issue

Section

SALUD Y BIENESTAR

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